Big: Contur trasat pe carton, care serveste in calitate de semn pentru o ulterioara pliere dupa acea linie.
Biguire: Operatiune mecanica care consta in deformarea suprafetei articolului imprimat in scopul ulterioarei lui plieri. Biguirea se recomanda pentru produse cu gramaje peste 150 gr/mp
Bleed: Zona peste care unele elemente grafice ale unui articol tipografic se extind dincolo de marginile destinate pentru taierea si astfel, obtinerea produsului final.
Bloc de carte: Partea interioara a unei carti formata dintr-un bloc de folii de tipar, cel mai des asezate in ordinea numarului paginatiei.
Broadsheet: Termen de origine britanica utilizat pentru a defini un ziar de dimensiuni mari (A2).
Brosare: Operatiunea de asamblare a paginilor si a copertei impreuna. Procedura este realizabila prin urmatoarele metode: capsare, coasere, spiralare, lipire prin utilizarea cleiului de uscare rapida incalzit la temperaturi mari (clei de cotor , flexibil sau clei lateral, dur).
BT (bun de tipar): Termen cu doua sensuri. Sensul 1: Reprezinta acordul dat de client sau de reprezentantul tipografiei cu privire la calitatea unui produs tiparit. Sensul 2: Un specimen/exemplar din tiraj care corespunde tuturor normelor de calitate stabilite.
Capsare: Metoda de legare care consta in indoirea pe mijloc a foilor si prinderea de la exterior ale acestora cu capse metalice. De obicei, aceasta metoda este folosita pentru articole tipografice care nu depasesc 96 de pagini.
Caracter/Font: Forma si stilul literei care urmeaza sa fie utilizata in textul de pe articolul tipografic.
Carton: Termen comun pentru hartie cu consistenta sporita, cel mai des – de tip multistrat, cu gramaje variind intre 115 si 500 de grame/mp, uneori mai mare. Cartonul este adesea utilizat pentru tipar, aplicatii grafice sau ambalaje.
Carton multistrat: Carton compus din straturile: superior, mediu, inferior.
Cerneala metalica: Cerneala specializata pentru tipar care produce efect vizual auriu, argintiu, de bronz sau alte culori din gama metalica.
Cerneala transparenta (alb transparent): Tip de cerneala pentru tipar care nu acopera culoarea deasupra careia este suprapusa – folosita pentru obtinerea unor nuante de culoare.
CMYK: CMYK, in descifrare: Cyan (turcoaz), Magenta, Yellow (galben), si Black (negru). Reprezinta cele patru culori de baza folosite in tiparul policrom. In DTP (Desktop Publishing), reprezinta o gama etalon, celelalte fiind: PMS (Pantone Matching System), HSB (Hue Saturation Brightness) si RGB (Red, Green, and Blue).
Coala de tipar: Termen pentru exemplarul tiparit circumscris de lungimea si latimea colii in cazul cartonului sau al tiparului in coala si respectiv de latimea rolei de hartie si de cut-off-ul faltului in cazul tiparului pe rotative. Coala de tipar poate avea: 32 de pagini (A5), 16 pagini (A4), 8 pagini (A3 – tabloid) si 4 pagini (A2 – broadsheet).
Codul Pantone: Ansamblu si sistem de culori format din peste 1200 de nuante creat de firma Pantone Inc.
Composit Black: Cunoscut si sub termenul de Rich Black, reprezinta culoarea negru obtinuta prin tiparirea componentelor CMYK.
Concept grafic: Un proces computerizat, cat si rezultatul acestuia, care consta in crearea, ajustarea si pozitionare tuturor elementelor grafice pe suprafata viitorului produs tipografic.
Coperta: Invelis rigid din carton de diferite tipuri care acopera blocul de pagini a unei carti.
Copie: Orice exemplar de material obtinut prin procesul de productie in cadrul unei tipografii.
Cotor: Element al cartii, locul de legatura a colilor de tipar obtinuta prin coasere, capsare sau brosare.
CTF (computer-to-film): Metoda de transpunere a fisierului de pe calculator pe un film fotografic. Filmul dat va fi folosit pentru realizarea imaginii pe placa tipografica conventionala, intr-o rama de copiat.
CTP (computer-to-plate): Tehnologie utilizata in procesul de imprimare in care o imagine creata intr-o aplicatie tip DTP (Desktop Publishing) este expusa pe o placa tipografica cu ajutorul laserului. In comparatie cu metoda conventionala de expunere a placilor, CTP-ul (Computer To Plate) ofera mai multe avantaje. In CTP, claritatea si detaliile de pe imagine sunt la un nivel mai inalt, dat fiind faptul ca procesul de transfer al imaginii de pe film este eliminat din procesul de tipar.
Culori primare: Din acestea fac parte culorile albastru, rosu si galben. La amestecarea acestora cu negru in diferite proportii, se asigura reproducerea tuturor celorlalte culori.
Cyan: In romana – turcoaz. Este una din culorile de baza folosite in procesul de tipar. Aceasta reflecta culoarea albastra si cea verde si absoarbe culoarea rosie.
Densitometru: Dispozitiv de masurare a desnistatii polimerului de pe o placa tipografica sau a densitatii cernelii de pe o tiparitura. Densitometrul este un dispozitiv de control al calitatii.
Design: Totalitatea de texte, imagini, alte elemente grafice, cat si pozitionarea acestora unul in raport cu celalalt pe suprafata produsului tipografic, care in ansamblu alcatuiesc infatisarea articolului pana sau dupa imprimare.
DTP (desktop publishing): Crearea la calculator a documentelor care vor fi publicate. Utilizatorii creeaza pagini „layout” cu fotografii, text, grafica si alte elemente de tip vizual utilizand instrumente de design specializate.
Emboss: Procedeu de formare a imaginii prin presarea acesteia in relief pe hartie sau carton. Acest procedeu mai este cunoscut sub denumirea: timbru sec.
Faltuire: Procedura de indoire a hartiei sau cartonului. De asemenea, faltuirea se mai foloseste la indoirea placilor tipografice, pentru prinderea acestora in utilajul de tipar.
Film: Folie care permite trecerea luminii prin ea (folie transparenta).
Finishing: The passing of items through post-printing procedures like creasing, folding, trimming, lining, etc.
Fisa tehnologica: Este o lista compusa din toate caracteristicile tehnice pentru fabricarea unui produs tipografic. Spre exemplu: numar de pagini, tip hartie, metoda de finisare, etc. Fisa tehnologica este transmisa dintr-un sector de productie in altul in dependenta de stadiul lucrarii.
Finisare: Trecerea produsului imprimat prin diferite procedee de prelucrare (ex: biguire, faltuire, taiere, caserare etc.) pentru aducerea acestuia la forma sa finita.
Flexografie: Procedeu de tiparire prin utilizarea presei rotative. Imaginea este transpusa pe hartie cu ajutorul placilor si al cernelelor cu uscare rapida.
Folie: Invelis colorat sau metalic utilizat in procesul de tipar si embosare.
Folio si emboss: Procedeu de imprimare in relief a unei imagini fara utilizarea cernelii, dar prin folosirea unei folii colorate si presate la caldura.
Format: Lungimea si latimea produsului (dimensiunea). Principalele formate de baza: A0 (841×1189), B0 (1000×1414), A1 (594×841), B1 (707×1000), A2 (420×594), B2 (500×707), A3 ( 297×420), B3 (353×500), A4 ( 210×297), B4 (250×353), A5 ( 148×210), B5 ( 176×250). Formatele pot fi realizate si in functie de cerintele clientilor sau de posibilitatile utilajului de tipar.
Hartie autocopianta: Hartie utilizata in crearea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon. La presiune, hartia transfera imaginea pe copie printr-o reactie colorata. Hartia autocopiativa este in mare masura folosita la chitante, facturi, ordine de plate, voucher-e, etc.
Hartie cretata: Hartie acoperita cu pelicula, formata dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti care imbunatatesc proprietatile suprafetei hartiei.
Hartie de ambalaj: Hartia de ambalaj industriala este o hartie de tip Kraft, folosita la impachetare, invelire, acoperire, pungi, etc. Principalele trasaturi ale acesteia constau in faptul ca este produsa din fibra primara nealbita, este rezistenta la rupere si de obicei are culoare bruna naturala.
Hartie de calc: Hartie care permite trecerea luminii prin ea (semitransparenta). In ceea ce priveste montarea acesteia pe placi conventionale, hartia de calc este un inlocuitor mai ieftin al filmului.
Hartie dublu cretata: Hartie produsa in varietate mata si lucioasa, cu un grad de finisare ridicat pe ambele fete. Cel mai des este utilizata in producerea copertilor, cataloagelor, calendarelor si materialelor publicitare.
Hartie offset: Hartie cu suprafata necretata si cateodata neregulata, in linii generale, utilizata la tiparirea cartilor.
Holograme: Elemente cu efect tridimensional tiparite pe suprafata materialului in scop de protectie si confirmare a autenticitatii acestuia. Hologramele pot contine micro-texte, serie numerica si logou. Cel mai des, hologramele servesc in calitate de instrument pentru tiparul securizat al documentelor.
Hot print: Aplicarea prin incalzire a unei folii metalizate pe articolul tipografic.
JPEG (Joint Photographic Experts Group): Format grafic puternic compresat. Creat pentru a reduce dimensiunea fisierelor grafice cu un numar mare de culori fara a afecta calitatea imaginii.
Lac: Lichid transparent care se aplica pe suprafata produsului tipografic. Utilizarea lacului are ca obiective protejarea si infrumusetarea articolului peste care este suprapus.
Lac acrilic: Un tip de lac adaugat peste suprafata articolului imprimat, astfel oferindu-i infatisare lucuioasa sau mata si asigurandu-l cu protectie la frecare si zgariere.
Lacuire: Procedura de finisare, presupune aplicarea unui lac transparent pe coala tiparita in vederea obtinerii unui aspect lucios pentru produsul finit.
Lacuire offset: Procedura de finisare ce tine de adaugarea unui lac specializat peste suprafata articolului imprimat, astfel oferindu-i infatisare lucuioasa sau mata si asigurandu-l cu protectie la frecare si zgariere.
Lacuire UV: Procesul de aplicare a lacului prin intermediul luminii ultraviolete pe suprafata produsului tiparit.
Laminare: Procedura de finisare, consta in aplicarea unei folii din plastic transparente prin presare la cald. Astfel articolul tiparit va fi mai protejat si inzestrat cu o aparenta mata sau lucioasa.
Magenta: Una dintre culorile de baza utilizate in tipar. Magenta are o serie de proprietati, reflecta lumina rosia si albastra si absoarbe lumina verde.
Mostra: Un produs finit care serveste in calitate de etalon pentru ulterioarele retipariri.
Paginatie: Numerotarea paginilor unei carti, ziar, ghid sau orice alt produs care necesita aceasta numerotare.
Perforare: O metoda de finisare care consta in aplicarea de perforatii in linie dreapta si la distante mici una de la alta pentru a asigura produsul cu proprietatea detasarii unei pagini de la blocul de baza.
Plastifiere: Aplicarea unei folii de plastic peste o suprafata de hartie sau carton.
Policromie: Tipar realizat cu utilizarea tuturor culorilor de baza (tipar color).
Prepress: Termen care defineste procesele si procedurile executate de la primirea textului si pana la expunerea placilor pentru a fi montate in masina de tipar.
Presare: Etapa finala in procesul de legare. Colile (dupa ce au fost cusute) sunt presate pentru a elimina aerul dintre ele.
Proces de tipar: Totalitatea operatiunilor si procedurilor care asigura imprimarea imaginii pe hartie.
Proof digital: Folie imprimata care sa serveasca in calitate de tipar de proba. Procedeul este ajustat pentru simularea rezultatului tiparit final. Astfel se va asigura detectarea posibilelor defecte sau lipsuri de informatie inainte de tiparul propriu-zis.
Razuire (Scratch Printing): Aplicarea unui strat de cerneală răzuibilă peste informatia (text, cod, serie, etc.) aflata pe suprafata unui articol tipografic. Razuirea se foloseste pentru diverse produse promotionale, spre exemplu: voucher-e, cupoane de concurs, cartele de suplinire de cont, etc.
Rezolutie: Proprietate care indica calitatea materialului. Rezolutia se exprima in dpi (dots per inch), cu cat numarul acestor puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara si respectiv, calitativa.
RGB(Red, Green, Blue): Sunt culori primare utilizate de monitoare, denumite si culori aditive. Combinarea si intensitatea acestor culori poate reproduce intregul spectru.
Scanare: procedura de explorare prin baleaj a imaginilor/textelor imprimate sau a obiectelor reale si reproducerea lor intr-o imagine digitala in 2D (in format computerizat).
Serigrafie: Tehnica de tipar print crearea de substraturi a vopselelor si este folosita pe o larga varietate de materiale, spre exemplu: plastic, sticla, carton, metale, tesaturi, etc. Printre articolele care pot fi inscriptionate prin serigrafie pot fi mentionate: etichete, adezive, postere, toate tipurile de textile si altele.
Spot de culoare: Termen utilizat in tipar atunci cand, pe langa cerneala de baza, se foloseste o culoare adaugatoare, din cele de baza sau din codul Pantone, si se tipareste separat pentru a obtine un efect vizual.
Stantare: Taierea imaginii pe contur pentru a obtine forma finala a produsului tipografic. De exemplu, colturile patrulatere devin rotunde, astfel produsul tiparit obtine o forma originala si individualizata.
Suport de tipar: Materialul pe suprafata caruia este realizat tiparul. Spre exemplu: hartie, carton, folie, metal, etc.
Stantare: Taierea imaginii pe contur pentru a obtine forma finala a produsului tipografic. Astfel obtinand o forma originala si individualizata.
Stanta: Cutit montat pe o placa de lemn, folosit pentru taierea articolului tiparit potrivit formei dorite.
Tabloid: Termen de origine britanica folosit pentru a desemna un ziar de dimensiuni mici (A3).
Tampografie: Procedeu de personalizare care consta in inscriptionarea obiectelor pe suprafata articolului cu ajutorul unui tampograf prin intermediul unui tampon de silicon. Avantajele principale constau in faptul ca tampografia permite imprimarea unei game foarte variate de obiecte pe suprafete curbe sau neregulate.
Termografie: Tehnica de obtinere a elementelor reliefate (pe suprafata articolului imprimat) prin utilizarea caldurii. Procedeul implica acoperirea zonei/elementelor dorite pe suprfata obiectului cu un praf termoplastic, care se topeste prin incalzire, adera peste cerneala, iar apoi la racire da efectul de embosare.
Tipar full color (full policromie): Procedeu de tiparire in care pentru obtinerea produsului final se combina cele patru culori de baza si/sau derivatele acestora.
Tipar offset: Tehnica de tipar in care imprimarea imaginii pe hartie se face cu ajutorul unui cauciuc care preia imaginea in negativ si o reda in pozitiv pe hartie.
Tiraj: Numarul de exemplare ale articolului solicitate spre tipar.
Trim: Procedura de taiere a colii tiparite. Pentru executarea operatiunii, pe colile tiparite se gasesc marcaje de taiere.
UV Lac: Lichid laminat aplicat prin intermediul luminii ultraviolete.
UV Lacuire: Procesul de aplicare a lacului prin intermediul luminii ultraviolete pe suprafata produsului tiparit.
UV Lacuire selectiva: Procedura de finisare, care presupune aplicarea lacului UV pe coala tiparita doar pe portiunile desemnate de design-ul grafic in vederea obtinerii unui aspect lucios pentru elemente separate a produsul finit.